Stiahnuť prílohu k článku (pdf)

Vytvor svoju hľadačku!

V týchto časoch je pohyb v prírode veľmi-veľmi dôležitý. Pomáha nám udržať si nielen telesnú kondičku, ale aj duševnú pohodu, aby sme zahnali depku. A dobrodružná „hľadačka“ je na to ako stvorená. Počas nášho online kurzu sa naučíte, ako môžete sami, alebo s kamarátom vytvoriť zaujímavú a dobrodružnú trasu pre hľadačku, ktorú môžete šíriť medzi kamarátmi, aby si ju tiež vyskúšali.

Hra pochádza zo Škótska a Anglicka, kde má dlhoročnú tradíciu a je známa ako „letterboxing„, pod názvom questing je rozšírená v USA. Text hľadačky vedie hráčov po určitej trase, predkladá im rôzne hádanky, ktorých rozlúštenie ich nakoniec dovedie k pokladu.

Hra je trochu podobná geocachingu, kombinuje turistiku, orientáciu v teréne a hľadanie pokladu. Cieľom hry je hľadanie malých, v teréne ukrytých schránok, tzv. Letterbox, ktoré sa rovnako ako geocache nachádzajú na zaujímavých miestach, na ktoré chce autor ich prostredníctvom ostatných hráčov zaviesť. Na rozdiel od Geocachingu hra nevyužíva GPS, ale je postavená na schopnosti orientovať sa v teréne a hľadať cestu na základe vylúštenia rôznych úloh. „Poklad“ – teda Letterbox obsahuje denník, do ktorého hráč zapíše svoje meno či prezývku a miesto, z ktorého pochádza.

Pozrite si „návod“ v prílohe, prípadne si otvorte záznam z on-line kurzu

A hurá do terénu. Užívajte!

© SOSNA  2024

Stránka je v skúšobnej prevádzke. Našli ste na stránke chybu? Kontaktuje nás!


Nahor